Batoane musli cu ovăz, măr şi nuci

Aug 8, 2011
Bogdan

Am în ultimul timp un love affair cu curmalele pe care, deși nu le pot mânca în starea naturală, le-aș folosi in cantități nelimitate în deserturi. De data asta le-am combinat cu o mână generoasă de nuci, ovăz și alte bunătăți și am făcut niște uber delicioase și sănătoase batoane muesli care au fost mâncate imediat. A doua zi, a trebuit să mai fac o tavă pentru că nu ne săturasem. E greu să descriu în cuvinte cât de mult mi-au plăcut, aşa că vă las să le încercaţi singuri.

Rețetă batoane musli cu ovăz, măr şi nuci


Ingrediente:
– 1 cană ovăz
– 1 cană curmale (cam 300g)
– 1/4 cană făină (preferabil integrală)
– 1/4 cană ulei vegetal (eu am folosit virgin, de măsline)
– 1/2 cană miez de nucă tocat
– 1/2 cană suc de mere (merge și limonadă sau apă)
– suc de la o jumătate lămâie
– 3 linguri zahăr brun
– 1 măr mic curățat și tăiat cuburi
– 1/2 linguriță scorțișoară
– 1/4 linguriță sare
– 1/2 linguriță ghimbir sau coajă rasă de lămâie

Preparare:
Curăță curmalele de sâmburi, toacă-le grosier și pune-le împreună cu zahărul, sucul de mere și de lămâie într-o oală, pe foc mic. Lasă-le 5 minute, amestecând până curmalele se înmoaie și devin o pastă.

Lasă-le să se răcească puțin, apoi amestecă-le cu făină, ovăz, nuci, mere, scorțișoară, sare, ulei vegetal și ghimbir sau coajă de lămâie dacă folosești. Va ieși un aluat lipicios și dens. Dacă e prea uscat, mai poți adăuga puțin ulei.

Tapetează o tavă cu hârtie de copt și toarnă amestecul având grijă să fie compact. Pune tava în cuptorul preîncălzit la foc mic pentru 30-40 minute sau până se rumenește ușor. Odate scoase, taie batoanele și lasă-le să se răcească. Ies cam 6 bucăţi delicioase, destul pentru 2 persoane.

Batoanele sunt puțin fărâmicioase, lipicioase și foarte parfumate, cu o aromă plăcută de caramel şi măr copt. Merg perfect la desert și sunt perfecte și pentru micul dejun, pe drum sau la picnic, dar cred că cel mai bine ar merge pe o seară geroasă, savurate în faţa şemineului. Dacă v-au plăcut, vă recomand o altă nebunie – cealaltă reţetă de batoane musli cu fructe confiate.




Comentarii la acest articol

  • Foarte interesanta reteta! Se pot inlocui nucile cu migdale? Si inca o intrebare, la amestecul ingredientelor e nevoie de blender/mixer sau se pot amesteca si manual? Tocmai sunt in pana de blender…

    • Irina, poti inlocui nucile cu migdale, fistic, caju sau ce mai ai prin casa. Reteta nu presupune un blender/robot, poti toca de mana curmalele :)

  • ce fel de curmale folosesti? gasesc pe undeva prin bucuresti curmale proaspete?

    • Chiar si dupa ce am plecat din Bucuresti, am descoperit ca cele mai bune raman cele de la Piata Matache. Sunt cele mai ieftine (in jur de 10lei/kg) dar sunt f. lipicioase si asta ajuta mult cand gatesti cu ele. Mergi cu incredere acolo!
      Btw, nu sunt proaspete, dar nici nu-ti trebuie.

Comentează si tu

Read more:
Vinete cu feta, usturoi şi oregano

Că tot vorbeam mai devreme de Grecia şi de aromele de acolo, zilele trecute am recreat puţin din farmecul bucătăriei...

Close