Bacon vegan şi câteva vorbe despre Top Chef

De câteva zile, de când am terminat toate sezoanele din Top Chef (SUA) şi, rămânând cu un sentiment de nostalgie am zis să încerc şi varianta românească a serialului. Dacă nu ştiaţi de serial, Top Chef este o competiţie între aproximativ 20 bucătari ce trec prin diferite probe culinare să câştige un premiu în bani. Cum Top Chef-ul american e organizat într-un mod ireproşabil, mă aşteptam ca cel românesc să respecte aceleaşi standarde cu care mă obişnuise originalul. Dar emisiunea e atât de prost organizată încât trebuia să “vărs” pe blog toate frustrările create de tentativa asta de concurs culinar.

De la început, show-ul nu-ţi creează aşteptări false – începe într-o parcare şi parcă mai toată emisiunea e scrisă astfel încât să ţină un şofer de camion distrat. Juriul e la fel de mediocru şi fad precum emisiunea – un bucătar israelian care de-abia rupe 2 vorbe în română, un anume Nicolai Tand, proprietar de restaurant cu vocabularul unui şcolar de şcoală primară ce găteşte pe blogul său cele mai neinspirate chestii şi Tudor Constantinescu, inventatorul expresiv ca o cizmă al “unui concept revolutionar de cofetarie”, care concept e o cofetărie franţuzească absurd de scumpă. Probele se desfăşoară în mare parte în aer liber, unde concurenţii suferă ori din cauza lipsei ingredientelor şi a echipamentelor coresponzătoare, ori din cauza propriilor limitări. Sunt câțiva bucătari foarte creativi dar majoritatea lor parcă nu are ce să caute la emisiune. Iar ca să critice nişte preparate precum ciulama de ciuperci sau salată Caesar, juriul, așa inexpresiv cu el, preferă să dea bileţele concurenţilor sau alte metafore patetice în loc să lege câteva fraze coerente ca feedback. Mai mult, prezentatoarea cu personalitatea unui cui e atât de spirituală încât a întrebat la un moment dat un chef belgian ce făcea o demonstraţie cât costă tortul la care lucra.

Un lucru care m-a frapat a fost atitudinea bucătarilor. Mulți dintre ei păreau nesiguri pe preparate și, în funcție de cum sufla juriul, și le schimbai cât ai zice pește. Știu că nu sunt probabil cei mai telegenici oameni dar rar am văzut unul să zâmbească în special atunci când îi era apreciat preparatul. Când ieșeau printre ultimii, stăteau cu capul în pâmânt și nu își apărau deloc creația. Bucătăria e un domeniu unde pui pasiune și lucrul ăsta rar s-a văzut în emisiune.

Nu ştiu dacă am avut eu prea mari aşteptări de la emisiunea sau pur şi simplu bucătăria românească e la un nivel destul de jos, dar o să urmăresc până la final sperând că o să văd lucruri mai inspirate. Şi ca să nu acord tentativei de emisiune culinară toată postarea, vă prezint o chestie tare interesantă pe care am descoperit-o acum câteva săptămâni într-unul dintre episoadele Top Chef SUA. E un înlocuitor perfect pentru bacon-ul plin de E-uri şi conservanţi din comerţ, ce se face în 10 minute şi se păstrează bine pentru zile la rând în frigider. Are acea aromă bună şi savuroasă, al cincilea gust, umami, pe care îl găseşti în parmezan, peşte sau crustacee. Merge perfect ca topping pe sandvişuri, burgeri sau printre nişte cartofi wedges.

Reţetă bacon vegan de shiitake

bacon vegan


Bacon vegan de shiitake

Timp de pregătire: 2 minutes

Timp de gătire: 10 minutes

Ingrediente:

  • 300g ciuperci shiitake
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură sos de soia
  • piper

Preparare:

  1. Spală ciupercile, curăţă-le de tulpină şi taie-le felii.
  2. Marinează ciupercile pentru 10-20 minute cu câteva prafuri de piper piper, uleiul de măsline şi soia.
  3. Pornește cuptorul și lasă-l să se încălzească la 170C.
  4. Întinde ciupercile marinate pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coace-le pentru 10 minute.
  5. Pentru o aromă mai întinse, le poți lăsa puțin mai mult până marginile se ard ușor. Enjoy!

Voi v-aţi uitat la Top Chef? Cu ce impresie v-a lăsat?

0saves
Dacă ţi-a plăcut această postare, abonează-te la postări prin RSS sau email sau dă-mi un Like pe Facebook să te asiguri că nu pierzi nici o reţetă.



Comentarii la acest articol

  • o sa incerc si eu cand ajung acasa

  • Ai lav you very much! Nu neaparat pentru comentariile despre Top Chef, care intr-adevar a dezamagit toata suflarea, ci pentru baconul asta vegan! Abia astept, dar abia astept sa-l incerc!

    • Aww, lav iu tu! Mai des decat iti imaginezi, gatesc fara carne. Dar asta s-a dovedit nu prea bine pentru organism, ca nu pot sa ma ingras :)

      Enjoy za bacon, sa-mi spui cum ti sa parut!

  • Minunate toate retetele tale! De abia astept sa o incerc pe aceasta :D

    • Mersi, Ruxandra! Am pus si eu ochii pe cateva de la tine, deci sentimentul e reciproc :)

  • De unde as putea cumpara ciuperci shiitake? Se gasesc la supermarket?

    • Cristi, le poti gasi in magazinele Mega Image mai mari din Bucuresti (Piata Gemeni si Ghencea).

  • pot vedea si eu undeva Top Chef SUA? Multumesc

    Eu is vegetariana, am facut ciupercile. Minunate.

    • Iulia, il gasesti pe net sa-l descarci, dar nu sa-l vezi online. Nu as putea sa-ti dau site-ul exact, ca nu-i chiar legal…

  • Salutare.

    De prezentatoare ce spuneti?
    Se potriveste perfect cu decorul…. :)))

Comentează si tu

Read more:
Cină cu Electrolux

După ce am trecut pe la câteva cursuri de gătit şi am exersat mult în bucătăria proprie, a venit timpul...

Close