3 aluaturi de tartă franţuzeşti

Când vrei să faci o tartă cu fructe sau un quiche şi să eviţi semipreparatele din comerţ, aluaturile franţuzeşti sunt probabil cea mai comună şi răspândită opţiune. La francezi, aluatul de tartă trebuie să fie simplu, versatil şi cu mult unt. Şi, de obicei, cu cât are mai multe calorii, cu atât mai bun va fi rezultatul. Pentru inspiraţie, vă prezint 3 tipuri de aluat franţuzesc: pâte brisée, pâte sucrée şi pâte sablée.

Pâte brisée
Cel mai simplu şi uşor aluat dintre cele 3 merge perfect la quiche-uri şi tarte sărate. Pâte brisée se face cu făină şi unt în proporţie de 2:1, legate de un gălbenuş sau apă rece. Pentru a ieşi perfect, untul trebuie să fie rece, tăiat în cubuleţe, amestecat cu făină şi cu sare până se obţine o textură nisipoasă, apoi adăugat gălbenuşul sau apa şi format coca. Aluatul ar trebui să stea 15-30 minute la frigider, într-o folie de plastic, înainte de a fi întins pe tavă.
Ingrediente: 200g făină, 125g unt, 1 vârf sare, 1 gălbenuş sau 3 linguri apă rece

Pâte sucrée
Asemănătos cu fratele lui de mai sus, pâte sucrée aluat pentru tarte dulci cu puţin mai multe calorii şi mai puţin fragil. Zahărul se adaugă după ce făină a fost amestecată cu untul şi se respectă acelaşi procedeul ca la pâte brisée. Aluatul pâte sucrée trebuie obligatoriu lăsat 30min – 1 oră la frigider înainte de a fi întins pe tavă.
Ingrediente: 300g făină, 200g unt, 1 vârf sare, 100g zahăr tos, 2 gălbenuşuri

Pâte sablée
Cel mai bun şi rafinat aluat dintre cele 3, pâte sablée se potriveşte perfect cu tarte cu fructe, cu cremă de vanilie sau cu ciocolată. Prepararea se face la fel ca mai sus iar aluatul trebuie păstrat la frigider 30min – 1 oră înainte de a fi folosit.
Ingrediente: 200g făină, 125g unt, 1 vârf sare, 1 ou, 80g zahăr tos, 40g făină de migdale.

Pentru un gust mai deosebit poţi aroma aluatul de tartă dulce, în funcţie de ingrediente.
– cu 1lg cafea pentru tarte cu ciocolate
– cu 1lg esenţă de vanilie pentru majoritatea tartelor
– cu 1lg cacao pentru tarte cu banane
– cu 1lg apă de flori de portocal pentru tarte cu căpşuni, prune, caise

Mai jos puteţi vedea cum prepară un fraţuz pâte sucrée – țineți cont de tehnică, nu de ingrediente!





Comentarii la acest articol

  • Foarte tare! Chiar aveam mici nelamuriridespre diferenta dintre aceste aluaturi. Acum e clar!

  • Bun articolul ! clar

  • multumim pentru articol

  • Pot sa cer si eu un sfat? Am incercat o tarta adaptata de la Jamie Oliver, pe care mai multe fete au incercat-o (si le-a iesit). La mine a fost un dezastru. Erau date 300 g de faina la 160 g de unt, 2 oua si 110 g de zahar. Cum se spunea ca trebuie amestecat bine intai untul moale cu zaharul, l-am amestecat cu mixerul, ca sa se topeasca zaharul. Faina si ouale le-am incoorporat manual (pe faina scria faina pt. patiserie), nu am amestecat prea mult, am facut o bile si am dat-o la frigider pt. 1 ora. Cand sa intind aluatul cu sucitorul…dezastru! era mult prea gras, nu se intindea, se lipea de sucitor, degeaba am presarat toate cele cu faina. In cele din urma, exasperata, l-am intins cu pumnul si podul palmei in tava de tarta si am captusit marginile, am incercat sa-l fac cat mai subtire. L-am dat pt. 15 minute la cuptor. Cand sa-l scot…alt dezastru, marginile pe care ma chinuisem sa le urc pe peretii formei de tarta se “prabusisera@ si aveam acum un aluat gros si necopt peste care sa torn umplutura. Pe blogul lui Jamie s-au plans mai multi cititori ca aluatul era “greasy” si ca marginile “sank in”, dar nu le-a prea raspuns nimeni. Data viitoare siunt hotarata sa reduc drastic cantitatea de unt/sa pun numai un ou. Ce am gresit? Multumesc.

    • Ana, in toate retetele de aluat cu unt pe care le-am vazut pana acum untul trebuia sa fie rece, altfel devine greu de manevrat. Plus, mi se pare ca cere prea mult zahar si oua. Daca te uiti in reteta mea, o sa vezi ca presupune mai putin unt, putin zahar si un ou. Eu zic sa o iei de la capat, dar cu reteta de la mine care este testata :)

  • In reteta de pâte sablée, nu? Ca aia sucrée presupune mai mult unt (nici nu am mai auzit de asta, nu se gaseste de vanzare la magazin :).Si cantitatile pe care le dai pentru ce diametru de forma de tarta sunt? In reteta lui J.O. ar mai trebui adaugate si 30 g de cacao, plus coaja rasa a unei portocale, influenteaza in vreun fel reusita aluatului? Mersi.

    • Eu folosesc mai mereu pate sablee fara zahar, pentru ca-i dulceata ar trebui data de crema. Cantitatile mele pentru atunci cand nu am cantar sunt: 1 cana plina de faina, 125g unt, 3 linguri apa rece. Iese destul aluat pentru o tava cu diametru de 26cm, dar nu si pentru a-i acoperi peretii.
      Cacaua si coaja rasa nu influenteaza reusita aluatului – nu e asa sensibil precum crezi, doar ii da putin gust :)

  • Multumesc mult pentru reteta, a iesuit genial aluatul, subtire, crocant, asa cum imi doream. Dar sa stii ca nu l-am respectat pas cu pas :). Intai am cantarit cu minutiozitate 250 g de faina si 125 g de unt, asa cum recomandai. Apoi, cand am amestecat toate ingredientele, mi s-a parut ca aluatul nu se “leaga”, asa ca am mai “scapat” unt cat o nuca si a fost totul OK. Poate asa trebuia sa fac si la aluatul lui Jamie, cand am vazut ca e prea uleios, sa mai pun niste faina si sa congelez daca imi iese aluat in plus. Multumesc mult, a fost delicios! De acum inainte nu mai cumpar aluat!

    • Ma bucur ca ai fost multumita. Stiu ce misto e senzatia cand iti iese ceva de care esti foarte multumit :) E aluatul pe care-l folosesc la orice tarta si iese bun de fiecare data. Iar acum ca ti-a iesit, ii poti adauga si niste arome: faina de migdale, scortisoara, cacao si cate si mai cate :)

  • Buna! Aceste aluaturi merg si pt placinte(cu mere, branza, etc.)? Sunt fragede? Multumesc.

    • Dana, merg dar sunt sfaramicioase si usor crocante :)

  • Multumesc mult pentru aceste retete. Le-am descoperit in urma cu cateva luni si de atunci le-am preparat pe toate trei de cateva ori fiecare si de fiecare data au iesit perfect. Nu-mi mai trebuie alte retete pentru tarte :)

Comentează si tu

Read more:
Prăjitură cu dulce de leche şi mere

Când am făcut prima dată dulce de leche acum mai bine de un an, nu credeam că voi mai repeta...

Close